cashback-nedir-almanpay

Cashback Nedir?

Yararlı Tanımlamalar 2 Ara 2022

Alışveriş yaparken para kazanmak ister misiniz? O zaman bir geri ödeme sistemine kaydolmak sizin için doğru seçim olabilir. Nakit para kullanımının azaldığı günümüz dünyasında birçok ön ödemeli kart, kredi ve banka kartları, geri ödeme sistemleriyle harcadığınız paranın bir kısmını hesabınıza harcanabilir puan olarak yatırıyor. İşte bu sisteme de cashback adı veriliyor. Bu yazıyı okumaya devam ederek cashback ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Cashback Nasıl Kazanılır?

Cashback, belirli satıcılardan kartla alışveriş yapan bir tüketicinin harcama tutarına göre kazandığı parasal ödül sistemidir. Hem fiziksel hem de online mağazalardan alışveriş yapanlar, harcamalarında ürünün toplam maliyetine göre bir yüzde kazanma şansı elde eder. Bu pay yüzde 2 ila 5 arasında değişiklik gösterir. Örneğin yüzde 2’lik cashback kazandıran bir karta sahipseniz, 4800 lira değerinde bir dizüstü bilgisayar satın aldığınızda 72 lira hesabınıza harcanabilir bir puan olarak yatırılır. Alabileceğiniz para iadesi kullandığınız kartın verdiği cashback tutarına ve sizin harcama alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Bu sistemde harcadıkça daha fazla para kazanırsınız.

Cashback Tüketici ve Satıcılar için Nasıl Çalışır?

Tüketiciler, cashback kazanmak için kullandığı kartın anlaşmalı olduğu satıcılardan alışveriş yapmalıdır. Bu satıcılar pazaryeri markaları, online mağazalar, eczaneler, benzin istasyonları hatta yiyecek mağazaları bile olabilir. Anlaşmalı noktalardan satın alma işlemi gerçekleştiğinde toplam tutar hesaplanır ve belirli bir kısmı tüketiciye geri ödenir. Bu miktar aylık veya yıllık olarak yapılabilir. Cashback sistemi, tüketicileri aslında anlaşmalı mağazalardan alışveriş yapmaya motive eden bir sistemdir. Bu sebeple cashback sistemine dahil olmuş mağazalar, diğer satıcılara göre daha fazla tercih edilir. Dolayısıyla cashback satıcıların daha fazla potansiyel müşteriye erişmesine ve satış oranlarının artmasına da yardımcı olabilir. Bu noktada akıllara satıcıların bir müşteriye geri ödeme yapması için fiyatları artırıp arttırmadığı gelebilir. Bu sistemde sadece cashback kazandıran kartlarla alışveriş yapan müşterilere geri ödeme yapıldığından fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtmek gerekir.

Cashback Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Kurumlar da dahil olmak üzere cashback, herkes için oldukça avantajlı bir alışveriş sistemidir. Cashback için bir bankayla anlaşma yapan kurumlar, tüketicilere sunduğu avantajlarla daha çok tercih edilir ve satışlarını artırabilir. Bu avantajlar, kullanılan karta göre değişiklik gösterse de temelde aşağıdaki faydaları beraberinde getirir:

  • Ofisiniz veya evinizin rutin kırtasiye, yeme içme veya hijyen ihtiyaçları için her ay zaten belirli bir miktar para harcarsınız. Bu harcamayı cashback sistemiyle çalışan bir kartla yaptığınızda karşılığında nakit para kazanırsınız.
  • Cashback sistemiyle çalışan bir karta kayıt olduğunuzda size özel hoşgeldiniz bonusları tanımlanabilir. Bu bonuslar da ekstra harcanabilir puan anlamına gelir.
  • Kartla alışveriş yaptığınız hemen hemen her alanda cashback kazanma imkanınız olur. Üstelik sadece kırtasiye, yeme içme ve giyim gibi ihtiyaçlarda değil bir kartınızla ofisinizin faturalarını yatırırken bile cashback kazanabilirsiniz.

Tüm faydalarına rağmen bu sistemin hiç mi dezavantajı yok diye düşünüyor olabilirsiniz. Kulağa ideal gelse ve harcarken kazanmanın gerçekten harika bir yolu olsa da bu sistemin de bazı dezavantajları vardır tabi. Bu dezavantajlar ise şöyledir:

  • Bazı durumlarda kazandığınız cashback, hesabınıza hemen yansımaz. Bu genelde işletmelerle kartınızın bağlı olduğu banka arasındaki anlaşmayla ilgilidir. Ancak, ufak gecikmeler olsa bile kazandığınız nakit paranın mutlaka hesabınıza yatırılacağını da unutmayın.
  • Cashback harcadıkça para kazanacağınız bir sistem olduğu için gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri satın aldığınızdan emin olmanız önemli. Bu sebeple her ay ekstrelerinizi kontrol ederek gereksiz harcamalar yapmadığınızı kontrol edin.

Çevrim içi alışverişler ve aboneliklerin güvenli şekilde kontrol edilmesini sağlayan AlmanPay’a tüm kartlarınızı tanımlayabilir ve tanımladığınız kartlar üzerinden harcamalar yapabileceğiniz sanal kartlarınızı oluşturabilirsiniz. Harcamalarınızı rahatlıkla takip edebileceğiniz bu sistemde kazandığınız cashbackleri ve yaptığınız alışverişleri güvenle yönetebilirsiniz.

Etiketler