bütçelendirme-ve-harcama-yönetimi-almanpay

Girişimler için Bütçelendirme ve Harcama Yönetiminin Önemi

Harcama Yönetimi 14 Ara 2022

Her işletmenin bel kemiği şüphesiz finanstır. Girişimler için başlangıç aşamasında veya sonrasında harcama süreçlerini dikkatli planlamak, finansal performansın artmasına olanak tanır. Hesaplarınızın etkin bir şekilde kaydını tutar ve gerekli önlemleri alırsanız sonuçta başarıyla karşılaşırsınız. Hemen her işletme, girişim aşamasında yüksek harcamaları çözmek için zorluklarla karşılaşabilir. Mali giderleri kontrol altına almakta zorluk yaşadığınızı düşündüğünüz anda, şirketinizdeki harcama alışkanlıklarını kolayca yönetebilmek için en güvenli hizmeti sunan AlmanPay’den destek alabilirsiniz. Bu sayede işletmenize ait hesapları, para transferlerini, sanal veya fiziksel kart hizmetlerini AlmanPay üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Girişimler için Bütçe Yönetiminin Önemi Nedir?

İşletmelerin mali durumlarını takip etme aşamasında ne zaman nerede değişiklik yapılacağını anlamak için bütçe yönetimi elzemdir. Özellikle startup operasyonlarının kritik parçası olan harcama yönetiminde kazanç potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için kaynaklarınızın en etkin şekilde kullanılması hedeflenir. Ayrıca satış pazarlama, lojistik, mühendislik, stok kontrol, depo, ithalat, satın alma ve satış gibi pek çok departmanın harcama yönteminin kontrol altında olması şirketin hedeflerine ulaşmasında etkilidir. Genel olarak günlük, aylık veya yıllık olarak yapılan değerlendirmelerle bütçelendirme aşaması tamamlandıktan sonra şartlara bağlı olarak revizyona gidilmesi gerekebilir. Girişimlerin genel olarak uzun vadeli bir varlığa sahip olabilmesi için bütçe ve harcama yönetimi yapması önemlidir. Hatasız bütçelendirme yapmanın şirketinize kazandıracağı avantajlar şöyle sıralanabilir:

  • Kredi veya borç almak için finans sağlayabilme
  • İşleri farklı yatırımcılara da sunabilme imkanı
  • Harcamaların izlenmesi ve karar verilmesi
  • Çalışan personelin takip edilmesi
  • Başarı veya başarısızlığı doğru değerlendirme
  • Uzun vadeli sağlıklı planlar yapabilme

Rakamların doğru analiz edilmesiyle girişimin büyümesi arasında büyük bir ilişki vardır. İşinizi kurarken aynı zamanda muhasebe öğrenmeniz gerekmese de para akışlarını takip edebilecek bir düzen veya yeteneğe sahip olmanızda fayda var.

Girişimlerin Harcama Süreçlerinde En Sık Yaptığı 5 Hata

Bir iş kurarken amaca ve plana sahip olduktan sonra buna uyacak disipline sahip olmanın önemi büyüktür. Kendinizi sürece teslim etmek dışında yapabileceğiniz hataları önceden fark ederek başarısızlık korkularını yenebilirsiniz. Yeni girişimciler için daha evvel yapılmış hatalardan ders çıkarmak ve doğru adımlar atmak da sürecin devamı niteliğindedir. Peki bu hatalar neler olabilir? Girişimcilerin yeni bir işe başlarken en sık karşılaştığı beş hata şöyle:

 1. Kısıtlı İmkanlara Sahip Olmak

Yeni bir girişimci olarak para elbette en büyük endişeniz olabilir. Özellikle lansman öncesinde yatırımlarınızı gözden geçirirken yapacağınız nakit akışının tasarruflu olmasına dikkat etmeniz, bilinçsizce yapılacak harcamaların da önüne geçebilmenizi sağlar.Bunun yanı sıra, şirket profilinde bulunan çalışanların sicil, departman ve bölüm gibi detaylarına ilişkin standart analiz formatları oluşturmak bütçe geliştirmenize olanak tanır. Herhangi bir birim için aşırı para harcamak veya hiç harcamamak kısa vadede planlarınızı bozabilir. Tüm mevcut durumu değerlendirerek kısıtlı imkanların doğru kanalize edilmesi, sizi sonraki süreçleri yönetmenizde tecrübeleştirir.

2. Düzensiz Muhasebe Süreçleri

Sağlıklı bir kar marjına sahip olmak için girişiminize ait muhasebe süreçlerinin doğru yönetildiğinden emin olmanız gerekir. Aksi durumda uygulama mevzuatları konusunda eksik kalacak ve yapılan hatalı girişlerle hem çalışan hem de yöneticilerin zamanı boşa gidecektir. Vergi zamanı geldiğinde işlerin daha verimli bir şekilde ilerlemesi için düzenli kayıt tutulması önemlidir.

3. Harcama Kategorilendirmelerinin Eksik Yapılması

Yeni girişimler olarak pek çok alanda para harcarken makbuzlu ve makbuzsuz yapılan giderler nedeniyle kredi veya vergi indirimi dönemlerinde sağlıklı bir geri dönüş alamayabilirsiniz. Para giriş-çıkışınızın düzenli olarak kontrol edilmesi ve harcama tanımlarının ister elektronik ister yazılı olarak elinizin altında bulunması, başarınız için kritiktir.

4.  Ulaşılabilir Hedefler Koymamak

Her işletme kuruluş aşamasında en iyisi ve en başarılısı olmayı ister. Fakat bu noktada rakipleri ve elinizdeki imkanları da göz ardı etmemelisiniz. Ürünleriniz için spesifik hedefler koyarken gerçekçi olmanız hangi adımların atılması gerektiği konusunda sizi önceden yönlendirir. Böylece kötü sürprizlerle karşılama olasılığınız da düşer.

5. Pazarlama ve Reklam Süreçlerini Hesaba Katmamak

Şirketin kendi alanında başarıya ulaşmasında pazarlama ve reklam departmanın da katkısı vardır. Haliyle bu birimlere ayrılacak kaynakların önemli bir gider kalemi olarak görülmesi ve bütçe planlamasında yer verilmesi önemlidir.

Etiketler