ön ödemeli kart almanpay

Ön Ödemeli Kart vs Şirket Kredi Kartı? Hangisi Şirketiniz için Daha Uyumlu?

Yararlı Tanımlamalar 20 Haz 2023

Şirket harcamaları yönetilirken kart kullanımı sıklıkla tercih edilen bir yoldur. Kart kullanımı nakit transferinden daha avantajlı bir yol olarak öne çıkar. Kart kullanırken de şirketlerin seçim yapabilecekleri farklı seçenekler bulunabilir.

Şirket harcamalarınızda kart kullanmak istiyorsanız ön ödemeli kartlar veya şirket kartları seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Bu kartlar arasındaki en temel fark, ön ödemeli kartların bakiye yatırılarak kullanılabilen kartlar olması, şirket kredi kartlarının ise şirket tarafından belirlenen limitler dahilinde iş faaliyetleri için kullanılan kartlar olmasıdır. Kart kullanımı ile zaruri şirket harcamaları için öngörülebilir ve kontrol edilebilir bir pay ayırmış ve gelir gider dengesini korumuş olursunuz.

İşletmeler, harcamalarını ve ödemelerini daha iyi yönetmek için, her iki kart türü arasındaki farklılıkları ve avantajları dikkate alarak doğru seçimi yapmalıdır. O halde siz işletmeniz için hangi kart türünü seçmelisiniz?

Ön Ödemeli Kart Nedir?

Ön ödemeli kartlar, sahibinin veya şirketin belirli bir bakiyeyi karta yatırmasıyla kullanılabilen kartlardır. Ön ödemeli kartlar genellikle daha sınırlı özellikler sunarlar ve sadece temel kart işlevlerini yerine getirirler.Ön ödemeli kartlardan genellikle yıllık ücret alınmaz ancak belirli işlemler için ücret talep edebilirler.Bu kartlarda faiz oranı uygulanmaz çünkü kullanıcının önceden yüklemiş olduğu parayla sınırlıdır.

Ön ödemeli kartlar, belirli bir bütçeyle çalışmak isteyen veya belirli bir harcama limiti belirlemek isteyen işletmeler için daha kullanışlıdır. Güvenlik açıkları da ön ödemeli kartlarda daha az görülür. Bu kartlar işletmelerin özellikle küçük miktarlarda veya düzenli ödemeler yapmalarına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Ancak, ön ödemeli kartların işletmelerin büyük harcamalarını yönetmeleri için yeterli bakiyeye sahip olmaları gerektiğini unutmamalısınız.

Şirket Kredi Kartı Nedir?

Şirket kredi kartları, bir şirket tarafından iş faaliyetleri için kullanılan kartlardır. Genellikle işletmeler, çalışanların iş seyahatleri, seyahat, yemek, eğitim, toplantı, seminer ve diğer işle ilgili harcamalarını şirket kredi kartından yaparlar.Bu kartlar şirketin belirlediği limitler dahilinde kullanılabilir. Bankaya göre değişen faiz oranları uygulanır. Şirket kredi kartları genellikle yıllık ücret talep ederler ve bu ücretler, kartın sunduğu avantajlar ve özellikler göz önünde bulundurularak belirlenir.

Şirket kredi kartları, şirketin finansal işlemlerinin takibi ve kontrolünü kolaylaştırmak için de kullanışlıdır. Ayrıca, işletmenin nakit akışını yönetmek, harcama limitlerini belirlemek ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için de kullanılabilir.

Şirket kredi kartı kullanımının çeşitli avantajlar içermesinin yanı sıra göz önünde bulundurulması gereken, risk içerebilecek özellikleri de vardır. Şirket kredi kartları, işletme harcamalarının karşılanması için kullanıldığından, bireysel kredi kartlarına nazaran yüksek limitlerde tanımlanmış olurlar. Bu yüksek limitler istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında  risk oluşturabilirler. Kart bilgilerinin ifşa olmaması ve kart limiti dahilindeki bakiyenin riske atılmaması için işletmelerin güvenlik önlemlerini baştan almaları ve bu önlemlerin sıkı takipçileri olmaları gerekir.

sanal kart almanpay

Şirketler Hangi Kriterlere Göre Kart Seçimini Yapmalıdır?

Şirketler, kart seçimini yaparken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurabilir:

  1. İşletme ihtiyaçları: Şirket kredi kartları veya ön ödemeli kartlardan hangisinin seçileceği işletmenin ihtiyacına göre belirlenir. İşletmenin harcama alışkanlıklarına, harcama hacmine, harcama türüne ve işletmenin nakit akışına göre, kart seçimini yapmak doğru olabilir.
  2. Faaliyet alanı: Şirketlerin faaliyet alanlarına göre, farklı kredi kartı sağlayıcıları veya bankaların sunduğu özellikler farklılık gösterebilir. Bazı kartlar, sektöre özel avantajlar sunarken, bazıları sadece belirli bir sektöre hitap edebilir.
  3. Faaliyet alanı dışındaki kullanımlar: Şirketler, kartları sadece işle ilgili harcamalar için kullanmayabilirler. Kartın iş dışı kullanımlarını da düşünerek bu konuda politika belirleyebilirler. Genel kullanıma hitap edecek olan kartlar kullanılacaksa güvenlik açısından ön plana çıkan ön ödemeli kartlar tercih edilebilir.
  4. Kredi kartı sağlayıcısının avantajları: Farklı kredi kartı sağlayıcıları, şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik avantajlar sunabilirler. Bunlar, seyahat, konaklama, yemek, akaryakıt, ofis malzemeleri, sigorta gibi harcamalar için indirimler, geri ödeme veya nakit puanları olabilir.
  5. İşlem ve kart güvenliği: Kredi kartı sağlayıcısının sunduğu güvenlik protokollerinin, işletmenin ihtiyaçlarına ve hassasiyetine uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Güvenlik problemleri ve kontrolsüz kullanım durumlarının şirket kredi kartlarında daha sık yaşandığı görüldüğünden, bu noktada ön ödemeli kart alternatifi değerlendirilebilir. Ayrıca şirket içi eğitim, harcama alanlarını belirleme, yalnız yetkili kişiye işlem tanımlama ve kullanım yetkisi açma gibi önlemler de alınmalıdır.

İşletme ihtiyaçlarınıza göre seçtiğiniz ödeme kartlarında sadece şirketinize özel çözümler için AlmanPay’i tercih edebilir, AlmanPay’in sunduğu  her çalışana özel ön ödemeli sanal ve fiziksel kart özelliğini güvenle kullanabilirsiniz.

Etiketler